Utställning på Tändsticksgränd 24


 

Debututställning som medlem i konstnärsföreningen ”Dymlingen” där jag gick med 2009. Dymlingens medlemslokal finns på Tändsticksgränd 24, tändsticksområdet i Jönköping. Som namnet antyder hade utställningen ett utpräglat djungeltema. Titeln ”Bungle in the Jungle” lånade jag från Jethro Tulls låt med samma namn från LP:n ”War child” från 1974. Utställningen var mycket uppskattad och många lovord sades. Jag valde att lämna ”Dymlingen” år 2012.

Dymlingen-resan

Resan, olja/akryl.

Tidigt en morgon vaknade jag alldeles kallsvettig.

I drömmen hade jag skapat det perfekta konstverket – den perfekta målningen. I samma sekund jag vaknade bleknade dock bilden bort från mitt synfält. Det enda jag minns är att det nere i högra hörnet, eller bara nedtill någonstans – eller bara någonstans i målningen – figurerade stenar eller klot eller både ock. Jag kunde inte erinra mig några speciella färger men vet att stenarna – eller kloten – var uppbyggda med kraftiga skuggpartier vilket gjorde dem tredimensionella. Kanske var det inte stenar, möjligen var det en noshörnings pansarhud, ett djungelträds förvridna rötter eller bara volymer. Eventuellt var det inte mer än ett klot.

Allt sedan detta hände – och det är många år sedan – har jag letat efter det försvunna konstverket. Konstverket som är den perfekta målningen. Letandet har fört mig från det ena hållet till det andra, ut i världen och åter igen, ut i kosmos och in i minsta lilla molekyl. Jag har sökt i historiens gömmor, ropat in i framtiden och är absolut säker på att en dag hitta rätt. Då kommer det att kännas och framför allt synas.

Just nu är jag tillbaka efter en resa i djungelmiljö. Resultatet är utställningen ”Bungle in the Jungle”. Notera att ”bungle” kan direkt översättas från engelskan som ”fuskverk” eller ”på grund av oskicklighet förstöra”.

Mats CM Anderson i april 2010

 

F R Å N  P R O G R A M M E T :

Fågelkvitter, nätverkstwitter, bredband, smalmat, klimatsmart och elvärk. Kvalitetstid, stavgång och blogga, grogga, jogga och våga vägra vinter. Rot och rut och smot och stort. Och till råga på eländet är det valår. Det är en djungel där ute…
Let´s Bungle in the Jungle!

Djungeln återkommer, som så många gånger tidigare, som bakgrund i mina målningar. En oöverskådlig struktur, den starkes rätt och en plats där mänskliga lagar upphör att gälla. För mig står den också som en metafor för människans samlade minnen. Samtidigt som den är en hemvist, en boplats eller kanske bara ett tillfälligt tillhåll, för en majoritet av jordens alla arter.

”Bungle” direktöversätts som att ”förstöra genom slarv eller oskicklighet” och bättre kan det knappast uttryckas – mitt vankelmod inför min egen konstnärliga gärning.
Utställningen är mitt bidrag till att skapa förvirring kring vad det är att vara människa. Och med ett glas vin i handen är det lättare att begrunda sin egen brist på betydelse!

”…Down by the waterhole, drunk every Friday
eating their nuts saving their raisins for Sunday.
Lions and tigers who wait in the shadows
they’re fast but they’re lazy, and sleep in green meadows.

Let’s bungle in the jungle – well, that’s all right by me.
I’m a tiger when I want love, but I’m a snake if we disagree.”

text: Ian Anderson, Jethro Tull

Obs! ”Bungle in the Jungle” skall inte förväxlas med ”the rumble in the jungle”, boxningsmatchen mellan Ali och Foreman som ägde rum på 70-talet i dåvarande Zaire.

Cuddle

”Cuddle”, olja.