Förord till boken ”Man är som man är” som såldes på utställningen:

I september år 2011 fick jag en förfrågan från Linnman Gallery i Jönköping om att ställa ut ett år senare. Jag kände mig både hedrad och stolt och behövde knappast någon betänketid för att svara ja. Mina stora verk passar perfekt i den otroliga lokalen med sin rymd och sina fantastiska ytor.

Redan någon vecka efter förfrågan började jag fundera över riktlinjerna för utställningen. Det var lättare sagt än gjort. Sedan utställningen ”Bungle in the Jungle” (Dymlingen i april 2010) hade jag arbetat med flera olika inriktningar. En del av mig ville fortsätta med djungelmotiv medan en annan skissade på en helt ny linje. Mer ödesmättade bilder. Samtidigt experimenterade jag med olika pigment och bindemedel. Utvecklande för mig men kanske inte så mycket att visa upp.

 

utstLinn1-600

utstLinn2-600

Peter-450

Peter Saks

 

utstLinn3-450

 

 

Månaderna gick och jag pendlade mellan fullständig kontroll och katastrofalt kaos. Lika mycket som jag sökte nya vägar bearbetade jag det redan gjorda. Temat lutade nu mot ”den medelålders mannens bräcklighet”. I mitt sökande tog jag kontakt med min vän, poeten Peter Saks som tog bussen till Jönköping med en bunt dikter under armen. Speciellt en dikt fastnade:

Bakgrund.
Någonting att luta sig mot?
Tveksamt.
Men att den
befann sig bakom honom,
där om rådde inget
tvivel…

Peters dikter hjälpte mig förstå vad det var jag höll på med. Det gäller att söka i sig själv. Sluta krångla och inse att man är som man är. Den här boken vill, med sina skisser och texter, förmedla några av de influenser, eller den bakgrund, som lett fram till utställningen ”Man är som man är”.

Mats CM Anderson, i augusti 2012